Böcker

Flummarna

Flummarna av Monica Larsson, ny utgåva 2019. Ursprungligt utgiven 2016.

De naiva, barnsliga och andligt sökande kompisarna Jessie och Sanna delar lägenhet i Stockholm. De hoppas båda på en andlig upplevelse men ingen av dem lyckas vara så andlig och ren som de egentligen vill. I själva verket lever båda två i ett rent kaos och kan knappt ta hand om sig själva, ännu mindre sköta ett jobb.

De planerar att starta ett andligt och alternativt kollektiv där de ska meditera, odla ekologiska morötter och ha en get eller två. Men omständigheter gör att deras liv spårar ur och de förlorar kontakten med varandra.

Deras liv tar nu helt olika riktningar, mot å ena sidan missbruk och å andra sidan andlig fanatism, och den stora frågan är om vännerna någonsin kommer kunna hitta tillbaka till varandra? 

Genre allmän skönlitteratur, målgrupp vuxna

Den finns som tryckt bok och e-bok. 

Bäckahästens ridklubb


Bäckahästens ridklubb av Monica Larsson, 2019.

Julia är tretton år och älskar hästar över allt annat, Hon är förtvivlad över att hennes rädsla, dåliga självförtroende och blåslagna kropp har fått henne att sluta rida. Hennes högsta önskan är ett annat trevligare stall där hon kan börja i stället, men det finns inga andra ridskolor i närheten.

En dag när hon är ute och går i skogen möter hon en mystisk kvinna som tycks genomskåda henne. Hästen som kvinnan rider på känns också märklig. När Julia följer med kvinnan till hennes gamla hästgård mitt ute i skogen börjar en resa som kommer att förändra hennes liv fullständigt och förvandla hennes mörka tankar och osäkerhet till kraft, mod och beslutsamhet att göra vad som krävs i livets alla situationer.

Den finns som tryckt bok och e-bok.

Genre magisk realism, målgrupp tonår

Den har blivit recenserad av BTJ och fanns med i BTJ-häftet nr 15, 2019. Lektör Anna-Karin Närkling

Utdrag ur recensionen:

Det här filmklippet är gjort av Snezana Lindskog på Belvida Bell förlag. 

     Bäckahästens ridklubb del 2


Bäckahästens ridklubb del 2, 2020. 

Det har gått några månader sen den förra boken slutade. Julia, Alice, Nicole och Maja på Bäckahästens ridklubb håller fortfarande på med ridning, magiska övningar och hästskötsel där. Men Maja har förändrats en hel del och passar inte riktigt in där längre. Hon är numera mer intresserad av den snygga och självsäkra Albin i klassen och får mer och mer gemensamt med Blombergatjejerna i stället, de som de tidigare varit lite mobbade av och inte alls kommit överens med. Julia och Alice blir vänner med klasskompisen Kim som är utsatt för mobbning och hot på grund av att hon är transsexuell. De känner att de måste hjälpa henne och ber Miriam om hjälp.

Den finns som tryckt bok och e-bok

Genre: magisk realism

Främsta målgrupp: tonåringar 


Även denna är recenserad av BTJ.

Bäckahästens Ridklubb del 3  2024

Nu är högstadietiden snart över för Julia och hennes vänner och det är dags för dem att söka in på gymnasiet. Det enda Julia kan tänka sig att jobba med är att utbildas till häxa och ha en liknande gård som Miriam i framtiden. Hon blir glad när Miriam kan erbjuda dem en genuin häxutbildning som de kan gå samtidigt som de börjar på sin nya skola. 

Övningarna de nu får göra är det klart svåraste de någonsin har varit med om. 

Om husmänniskor och annat på mitt revir


Om husmänniskor och annat på mitt revir av Monica Larsson 

2022. 

Den är en illustrerad barnbok som är skriven ur en katts perspektiv. Bilderna är heltäckande och färgglada och visar katten i olika situationer. Det är en varm och mysig bok som både ger tillfälle att prata med barnet runt bilderna och som ger igenkänning till kattägare.

Genre bilderbok, målgrupp barn ca 6-9 år men passar även utmärkt för yngre barn.


Böckerna finns i näthandeln, vissa butiker, vissa bibliotek, och på Storytel och Nextory. Tre av dem kan även köpas i webshopen här på sidan, till ett bra pris.